Gebruik je na je dagelijkse douche antiperspirant of deodorant? Veel mensen gebruiken ze door elkaar, ook al dienen de twee verschillende producten totaal verschillende doelen. In dit artikel gaan we in op het grote debat, antiperspirant versus deodorant, en beantwoorden we veelgestelde vragen over dit onderwerp. Welke voorkomt een onaangename lichaamsgeur en welke houdt je zweetvrij? Deodorant of antiperspirant? Hoe verhoudt de antiperspirant zich tot deodorant qua effectiviteit?
Lees verder om te leren hoe elk product werkt, welke resultaten je ermee kunt bereiken en hoe je het het beste kunt opbrengen.
Deodorant: Wat het is precies & Hoe doet het zijn werking
Deodorant is ontworpen om onaangename lichaamsgeur te voorkomen (of te maskeren). Onaangename lichaamsgeur ontstaat meestal wanneer de bacteriën in je huid zich vermengen met de eiwitten en vetten die in je zweet zitten (dat het lichaam produceert). Deodorant neutraliseert de dreiging van onaangename lichaamsgeur door de bacteriën die op je huid groeien te doden. Door dit te doen, neemt het het onderdeel weg dat zich met het zweet zou mengen om uiteindelijk de onaangename lichaamsgeur te creëren.
Deodorant is speciaal ontworpen voor gebruik op je oksels. Er zijn tegenstrijdige meningen of deodorant veilig kan worden aangebracht op andere delen van het lichaam. In dat geval kan lichaamspoeder eventueel een veilige optie zijn.
Antiperspirant: Wat het is & Hoe het werkt
Antiperspirant is ontworpen om zweet te voorkomen (of te blokkeren). Het gemiddelde mensenlichaam heeft honderdduizenden zweetklieren, met een hoge concentratie klieren in de oksels, de handpalmen en de voetzolen. Het lichaam gebruikt al onze zweetklieren om de temperatuur van ons lichaam te kunnen reguleren. Zweet kan ontstaan door uiteenlopende redenen zoals lichamelijke inspanning, hitte, emotionele opwinding of stress. In sommige gevallen kan zweten oncontroleerbaar en overmatig zijn.
Antiperspirant blokkeert zweet door de zweetklieren te verstoppen. Wanneer de aluminiumzouten in antiperspirant in contact komen met zweet, vormt zich een gel en bedekt het de zweetklieren. Deze gel sluit de klieren als het ware af, waardoor de hoeveelheid zweet die aan het oppervlak vrij zou kunnen komen, verminderd.
Veel mensen gebruiken antiperspirant en deodorant door elkaar, hoewel ze twee totaal verschillende doelen dienen.
In tegenstelling tot de deodorant kan een antiperspirant overal op het lichaam worden aangebracht waar het zweet zich voordoet: de oksels, de rug, de borst, de voeten en/of de handen.
Deodorant vs Antiperspirant
Om er zeker van te zijn dat je het beste resultaat behaald, moet je in de eerste plaats rekening houden met de reden(en) waarom je het product gebruikt.
Als je grootste uitdaging een onaangename lichaamsgeur is en je wilt de geur neutraliseren, dan is deodorant je beste optie. Als je echter zwaar zweet of moeite hebt met zweetvlekken, is een anti transpiratiemiddel je beste kans.
Als je zowel overmatig zweet als een onaangename lichaamsgeur ervaart, dan moet antiperspirant zeker je eerste verdedigingslinie zijn. Omdat de geur producerende bacterie zweet nodig heeft om de kettingreactie af te geven, houden een antiperspirant het zweet - en de geur - op afstand.
Hoe breng je de Antiperspirant of Deodorant op de juiste manier aan?
Om de beste prestaties te krijgen, moet je jouw deodorant of antiperspirant op de juiste manier aanbrengen. Terwijl je misschien hebt geleerd om het op je oksels te vegen in de ochtend voor het aankleden, kan het zijn dat je een paar dingen mist. Volg eenvoudig de volgende stappen:
1. Breng het 's nachts aan.
De beste tijd om deodorant of antiperspirant aan te brengen is ’s nachts, zodat het kan intrekken. Als je het namelijk 's morgens aanbrengt, kan het zijn dat je begint te zweten al voordat het product de kans heeft gekregen om zijn werk te doen.
2. Zorg ervoor dat je oksels droog zijn.
Wanneer je deodorant of antiperspirant op een natte huidoppervlakte aanbrengt, is het moeilijk voor het product om in je huid te trekken en aan de slag te gaan. Zorg er daarom voor dat je oksels volledig droog zijn voordat je het product aanbrengt.
3. Breng een dunne laag aan.
Pas op dat je niet te veel deodorant of antiperspirant aanbrengt.
Als je een spuitbus gebruikt, schud dan grondig en spuit een korte, gelijkmatige spray op je oksels vanaf 6 centimeter afstand. Als je een stick of roll-on gebruikt, breng dan twee of drie halen op elke oksel aan.
4. Laten drogen voor het aankleden.
Wacht een paar minuten om er zeker van te zijn dat jouw deodorant of anti transpiratiemiddel droog is voordat je jouw kleding aantrekt. Als je je aankleedt terwijl het nog nat is, kan het op je kleding gaan afgeven, waardoor het minder werkzaam zal zijn en daarnaast ook nog jouw schone kleding kan bevlekken.
Een andere tip om het beste uit jouw antiperspirant of deodorant te halen is het scheren van je oksels. Dit helpt het product jouw huid effectiever te bereiken en in te dringen.
Nu je het verschil kent tussen deodorant en antiperspirant, kunt je vol vertrouwen het beste product selecteren om lichaamsgeur of zweet te voorkomen. Door de stappen voor juiste toepassing te volgen, kunt je de beste resultaten verwachten!
Als jouw deodorant of antiperspirant niet de hele dag bescherming biedt, probeer dan een uniek anti zweet shirt van Fibershirts.nl. Onze zweetbestendige shirts zijn ontworpen om je kleding te beschermen tegen zweetvlekken. Ze zijn ook doordrenkt met echt zilver om geur veroorzakende bacteriën te bestrijden. Check dit artikel voor meer tips tegen zweetplekken.
0 opmerkingen