Je wast je kleren, stopt ze in de wasmachine en gaat er vanuit dat ze weer schoon en fris zijn. In de meeste gevallen is dat gelukkig ook zo. Soms echter, merk je tot je grote schrik dat je fris gewassen shirt naar oud zweet gaat ruiken. Hieronder staan 7 tips voor het verwijderen van de zweetgeur uit je kleding. PS: Een anti zweet shirt kan ook helpen met het verminderen van een zweetgeur en zweetplekken!
Zweetgeur uit kleding halen
Wat moet je doen? Kleding met een luchtje maar weggooien en telkens nieuwe kopen? Zeker niet! Dat is niet nodig en wordt bovendien nog een dure grap. Een zweetgeur wordt veroorzaakt door de bacteriën die na het wassen zijn achtergebleven op je kleding.Onderaan dit artikel staan een aantal preventieve maatregelen om een zweetgeur in je kleding te voorkomen. Als je ondanks deze maatregelen toch nog last hebt van een vieze zweetlucht aan je kleren, is het tijd om met de volgende 7 tips aan de slag te gaan:
1. Soda
Gebruik hiervoor een flinke schep gewone kristalsoda (geen bakingsoda). Neem een emmer en doe daar flink wat soda in. Meng de soda met water totdat je een troebel mengsel hebt gekregen. Breng vervolgens het mengsel op de oksels van het kledingstuk aan en laat dat even intrekken.
Vervolgens vul je de emmer verder met water en laat het kledingstuk minstens een half uur daarin weken. Daarna uitwringen en gewoon wassen zoals je gewend bent.
2. Azijn
Week het kledingstuk voor het wassen een nacht, of in elk geval minimaal een uur, in een emmer met water met azijn. Zorg ervoor dat het kledingstuk helemaal ondergedompeld is. Je hoeft niet bang te zijn dat je kleren dan naar azijn gaan ruiken. Die lucht is er na het wassen helemaal af.
Je kunt hiervoor ook gewoon schoonmaakazijn gebruiken, dat is voordeliger in aanschaf. Gebruik een flinke scheut azijn, meestal rond de 300ml. Je kunt het azijn ook gebruiken in de wasmachine in plaats van wasverzachter.
3. Stomen
Je kunt je kleding laten stomen, maar je kan ook zelf met het stoom-strijkijzer aan de slag. Was het kledingstuk en laat het daarna aan de lucht drogen tot het nog een beetje nattig of klam is. Vervolgens pak je de strijkbout, zet die op de stoomstand en strijk je blouse of shirt totdat het droog is.
Er zijn tegenwoordig ook hand-kledingstomers. Als je er eentje hebt, kan je die natuurlijk ook prima gebruiken om de zweetlucht uit je kleding te halen.
Let wel goed op dat het kledingstuk dat je met hete stoom gaat behandelen hier ook tegen kan. Zijde of wol bijvoorbeeld, kunnen daar sowieso niet tegen.
4. TIP: Fibershirts
Last van gele zweetplekken? Een stinkende zweetgeur? Wij hadden precies hetzelfde probleem, daarom is er een special anti zweet shirt door Fibershirts ontwikkeld. Fibershirts zijn een speciaal soort T-shirts. Deze T-shirts zijn gemaakt van 95% organische Micro-Vezels® en 5% spandex.
Die combinatie is 75% meer absorberend dan normaal katoen, tot wel 3 keer zachter en zorgt voor een stijlvol uiterlijk. Daarnaast zijn in de oksels speciale okselpads genaaid, deze helpen met het verbergen van zweetplekken. Bekijk hier de Fibershirts.
5. Dettol
Dettol is ook een bekend middel om zweetlucht in kleding mee te bestrijden. We geven je een paar voorbeelden van hoe je Dettol hiervoor kunt gebruiken:
-
Neem één derde Dettol en tweederde water en leg het kledingstuk erin. Vervolgens laat je het één tot drie uur weken. Daarna het kledingstuk wassen zoals je gewend bent.
-
Vul een wasbolletje met een klein laagje Dettol en de rest water en doe het in de wasmachine bij de kleding die je gaat wassen. Gewoon zeep en wasverzachter in het doceerbakje als altijd gebruiken.
-
Maak in een plantenspuit een mengsel aan van water en Dettol en spuit daar de oksels van je blouse of shirt mee in. Nachtje laten intrekken en vervolgens gewoon wassen.
-
Voor wie niet veel tijd heeft: pak een emmer en vul deze voor de helft met water en voeg daar een scheutje Dettol aan toe. Vervolgens ‘hang’ je het kledingstuk met de oksels in het water. Even laten hangen en daarna gewoon wassen zoals altijd.
6. Citroensap
Zoals je weet, verwijder je de zweetgeur door het elimineren van de bacteriën. Citroensap bevat citroenzuur dat antibacteriële eigenschappen heeft. Daarom kan het hardnekkige geuren verwijderen door de bron rechtstreeks aan te pakken.
Plaats de kleding met zweetgeur in de wasmachine. Pak een citroen, snij deze doormidden en pers al het sap uit in een glas. Vul dit glas aan met water en giet direct in de wasmachine. Na de wasbeurt is je kleding weer helemaal fris. Je kan deze methode ook combineren met soda en/of azijn.
7. Gebruik je vriezer
Dit is een tip die niet veel mensen kennen. Als je bezwete kleding hebt en deze niet direct kan wassen, doe deze dan in de vriezer. Ja, dat lees je goed. De vriezer. Door je zweterige kleding te bevriezen, kan de geur verdwijnen, omdat de lage temperatuur ervoor zorgt dat de bacteriën dood gaan.
Het is aan te raden de kleding eerst in een plastic zakje te doen voordat je deze in de vriezer plaatst, zo voorkom je dat je kleding beschadigd.
8. Wodka
Als het gaat om het verwijderen van zweetgeur, dan is wodka zeer geschikt. Schenk wat wodka in een verstuiver (of waterspuit) en spuit het op de stinkende kleren. Als de alcohol verdampt, worden ook de geurtjes weggenomen.
Het is niet nodig om de alcohol te verdunnen met water - de geurverwijderende kracht van wodka komt door het hoge alcoholgehalte, en het toevoegen van water zal dit effect verzwakken.
Waarom stinken pas gewassen kleren naar zweet?
1. Bacteriën overleven de was
De oorzaak van de vieze zweetlucht die aan je pasgewassen kleding zit komt door de melkzuurbacteriën die de was overleven. Als je op 40° wast, zien je kleren er op het oog best schoon uit, maar helaas is daar alles mee gezegd. De kleding is dan nog niet schoon van bacteriën, schimmels, parasieten en huisstofmijten. Daarvoor moet je de thermostaat van de wasmachine echt hoger zetten, bij voorkeur op 90°. Probleem daarbij is natuurlijk weer dat niet alle kleding heet gewassen mag worden.2. Vieze wasmachine
Tenslotte is ook de wasmachine zelf regelmatig de mede veroorzaker van het probleem. Doordat we met z’n allen steeds kouder wassen, wat op zich goed is voor ons milieu, blijven daarin ook de nodige bacteriën achter. Advies: één keer per maand een wasprogramma van 90° laten draaien zonder was.Extra: Het voorkomen van zweetgeur in kleding
Voorkomen is natuurlijk de makkelijkste manier om korte metten te maken met zweetgeur in gewassen kleding. Met de onderstaande tips kom je een heel eind:2. Regelmatig de oksels wassen: helemaal wanneer jij, of één van je huisgenoten last heeft van overmatige transpiratie is dat heel belangrijk. Zo verwijder je de bacteriën van je huid die verantwoordelijk zijn voor de zweetgeur die later op de kleding zit.
Mocht je meer tips willen over hoe je zweetplekken kan voorkomen? Lees dan dit artikel: De 11 beste tips tegen zweetplekken.
0 opmerkingen